.
Bir keresinde Ankara’dan Eskişehir’e tren yolculuğu yaparken yanımdaki Ömer beyle sohbete başladık. Kendisi Kaymakamlıktan emekli olmuş. Vakit ilerledikçe muhabbetimiz koyulaştı. Geçmişimizi, neler yaptığımızı konuşunca bir ara Ömer bey bana “İbrahim bey çok farklı ilgi alanlarınız varmış, size 5 şapkalı mühendis diyesim geliyor” dedi.
.
Biraz düşününce bu ifade benim gibi bir çok şeye ilgi duyan “ayran gönüllü” birini anlatıyordu sanki. O günden bu yana siz kimsiniz soranlara “5 şapkalı mühendisim” diyorum bazen. Tabi şapkalarımın hepsi ayrı bir renkte.
.

MAVİ ŞAPKAM: Mühendislik

Zamanımın büyük çoğunluğunda mavi renkteki “mühendislik şapkamı” takıyorum. Endüstri Mühendisi olarak ekmek paramı kazandığım profesyonel iş hayatımda ve yürüttüğüm mühendislik projelerinde mavi olurum hep. Mavi şapka benim için disiplin, iş düzeni ve verimlilik demektir.
.

MOR ŞAPKAM: Akademi

Yüksek lisans tezimi tamamlayıp teslim ettiğimde “Akademi benim için bitmiştir. Bir daha tezle falan uğraşamam” demiştim fakat sanırım büyük konuşmuşum. Bir kaç yıl geçmeden doktoraya başladım. Şuan “Yönetim ve Organizasyon” alanında doktora programına devam ediyorum. Bazı konularda makaleler yayınlıyorum.  Zihinsel faaliyeti, yaratıcılığı ve bilgeliği simgelediğine inandığım mor şapkamı ara ara keyifle takasım geliyor.
.

BEYAZ ŞAPKAM: Danışmanlık

Özel sektörde aile şirketleri olan dostlarımız kurumsallaşmak istediklerinde uzmanlık alanım olan vizyon, misyonlarının tanımlanması ve stratejik planlarının hazırlanarak yol haritalarının çizilmesi gibi konularda danışmanlık hizmeti sunmamı istiyorlar. Elimden geldiğince kırmak istemiyorum. Zaten paylaşmayı seven ve önemseyen biri olarak yeniliği, asaleti, umudu simgeleyen beyaz şapkamıda bu zamanlarda takıyorum. Ayrıca üniversitede okuyan öğrencilerin kariyer planlamalarındaki taleplerini de geri çevirmememeye çalışıyorum. Çünkü onların gözlerindeki ışıltıyı ve heyecanı görmek harika bir duygu.
.

TURUNCU ŞAPKAM: Blogger

Üniversite yıllarımdan kalan bir hayalimi gerçekleştirip www.dribrahimay.com adlı bir interset sitesi kurdum. Bu günlerde aylık 10 binden fazla tıklanıyor. Geçtiğimiz iki yılda alanında 3.lük ödülüne layık görüldü. Bu kadar ilgi göreceğini hiç düşünmemiştim. Özellikle meslektaşlarımın ve beyaz yakalıların gelişimine katkı sağlayacak içerikler yayınlamaya çalışıyorum. Tabi tüm bunları yaparken güveni, herkes için erişebilirliği simgelediğine inandığım turuncu şapkamla birlikte oluyorum.
.

YEŞİL ŞAPKAM: Seyyah

Bana en önemli hobiniz nedir diye soranlara ilk cevabım “seyahat” oluyor. Zaten kaderin bir cilvesi olarak doğduğumdan bu yana hep farklı farklı şehirlerde geçti hayatım. Güzel ülkemizin tadı başka ama yeni yerler görmek, farklı kültürleri tanımak için 2010 senesinde dışarı ilk adımımı attığımdan bugüne bulduğum her fırsatta yurtdışına çıkmaya çalışıyorum. Özellikle rotası belli olmayan yolculuklara doğayı, huzuru, barışı simgeleyen yeşil şapkamı takarak çıkıyorum. Bu şapkayı takabilen herkese tavsiye ederim.
.

Benim gibi bu şapkalardan herhangi birini takan kim varsa tanışmaktan, görüşmekten ve hayatı paylaşmaktan mutluluk duyacağımı bilmenizi ister, hepinize saygılarımı sunarım.

Gezi – YORUM

Bir Bosna atasözü derki “Seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir.” Eğer bu engeli aşabilirseniz dünyanın uçsuz bucaksız güzellikleri, kültürleri, farklılıkları ve daha bir çok şeyi sizi bekliyor olacaktır. Dünyayı dolaşmak yeni yerler keşfetmek görebileceğiniz bütün rüyaların en muhteşem olanıdır.

Evliya Çelebi misali eğitim hayatım boyunca Türkiye’nin bir çok güzel şehrinde bulunma şansına sahip oldum. İş hayatına başlayıp biraz para kazanınca bu defa sınır ötesi topraklara yelken açma vakti gelmişti. 2010 yılında başlayan bu gezi serüvenim fırsat buldukça devam ediyor. Gittiğim ülkelerden bazı kareler.

SURİYE (Halep – Şam) – Kasım 2010

Emevi Camii Meydanı

LÜBNAN (Beyrut) – Kasım 2010

Beyrut Genel Görünüm

MACARİSTAN (Budabeşte) – Nisan 2013

Budapeşte

SLOVAKYA (Bratislava) – Nisan 2013

İbrahim AY GeziYorum

Bratislava

AVUSTURYA (Viyana) – Nisan 2013

Viyana

ÇEK CUMHURİYETİ (Prag) – Nisan 2013

Prag

ALMANYA (Dresten, Münih, Nurmberg) – Mayıs 2014

İbrahim AY

Dresten Genel Görünüm

İTALYA (Venedik, Verona, Floransa, San Gimignano, Siena, Roma) – Ekim 2015

Roma

UKRAYNA (Kiev)

İbrahim AY

Kiev

RUSYA (Saint Petersburg)

İbrahim AY

Peterhof Sarayı

TACİKİSTAN (Duşanbe) – Temmuz 2016

Duşanbe

SUUDİ ARABİSTAN (Mekke, Medine) – Ocak 2018

Kabe-i Muazzama