Japonlara kalite yönetim sistemini öğreten kişi olarak bilinen William Edwards Deming, kalite yönetim sistemi, dolayısıyla Endüstri Mühendisliği açısından önemli bir isimdir. Hayatından kısa kesitler sunulan ve “7 Ölümcül Hastalık” ile “14 İlkenin” yer aldığı yazı, “Endüstri Mühendisliğine Değer Katanlar” kategorimizde yer almıştır. [i.a.]

Japonya’nın 2.dünya savaşı sonrasında gelişmesine, japon mühendisleri eğiterek büyük katkıları olmuştur. Kendisi istatistikçi kökenlidir. Shewart’ın yaptığı çalışmalardan etkilenerek, Shewart’ın teorik konularını uygulamaya geçirmiştir. Yani Kalite mühendisliğinin babası olarak Shewart’ı gösterebiliriz. Shewhart’ın bir öğrencisi olarak fabrikalarda kullanılan istatistik tekniklerin ofis çalışmalarına da uygulanabileceğinin bilincinde olan Deming örneğin operatörleri eğitmek sonra onların yaptıklarının üçte birini gözlemlemek sureti ile bilgisayar, kart delme operatörlerinin doğru ve titiz çalışmalarını elde etmeyi sağlamıştır.

Savaş sonrası Deming, çok iyi öğretmiş olduğu kalite derslerinin giderek unutulmaya başladığını gördü. Savaş sonrası bu yıllarda kalite, üretimin gerilerinde kalmaya başlamıştır. Deming, o ana dek hep mühendisleri eğittiğinin, fakat yatırımın sorunlu üst yöneticilerine hiçbir şey öğretmediğinin farkına vardı. Kalitenin, işletmenin tabanında değil, üst yetkililerin ofislerinde kararlaştırıldığını öğrendi.

1947’de 1951 nüfus sayımına yardımcı olmak üzere Japonya‘ya davet edilince, Deming bu ülkeye kendini tam olarak adamanın ne olduğunu şahsen görmek ve öğrenmek; Japonlar da onun Shewhart’ın teknikleri konusundaki bilgisini yakından tanımak fırsatını buldular. 1950’de Japon Bilim Adamları ve Mühendisleri Birliği (JUSE) Deming’i kalite konusunda bir seri konferanslar vermek üzere Japonya‘ya davet etti.

Deming’in görüş ve prensipleri “14 ilke” ve “ 7 Ölümcül Hastalık” başlıkları ile özetlenmiştir. Bununla beraber onun genel yaklaşımı şöyle açıklanabilir.

Kalite esas olarak işçilerin yaptıklarının değil, üst düzey yönetiminin yaptıklarının ve kararlarının bir sonucudur.

Bir işin nasıl yapılacağını belirleyen çalışma sistemidir. Ve sadece yöneticiler o sistemi meydana getirebilir. Sadece yöneticiler kaynakların kullanımı, işçilerin eğitimi, işçilerin kullandıkları ekipman ve aletlerin seçimi, kaliteye ulaşmak için gerekli tesis ve ortamı oluşturmak gibi imkanlara sahiptirler. Sadece üst kademe yöneticiler firmanın yer alacağı pazarlara ve satılacak ürün veya hizmetlere karar verebilirler.

Deming’in Yönetim Prensipleri

7 Ölümcül Hastalık

  1. Amaçlarda sebat yetersizliği
  2. Kısa vadeli kararlara önem verme
  3. Performans değerlendirmede hüner takdiri ve yıllık gözden geçirme
  4. Yönetimin değişkenliği
  5. Görünen rakamları kullanarak yönetim
  6. Aşırı tedavi maliyetleri
  7. Aşırı taahhüt maliyetleri

14 İlke 

  1. Şirketin ürünün ve servisin geliştirilmesine yönelik amaçlarını açıklayan bir beyanat hazırlayın ve tüm çalışanlara bunu dağıtın. Yönetim bu beyanata bağlılığını sürekli olarak göstermelidir.
  2. Yeni felsefeyi öğrenin (üst yönetim dahil herkes).
  3. Maliyetlerin azaltılması ve süreçlerin geliştirilmesi için muayene sisteminin amacını iyi anlayın.
  4. Sadece fiyat etiketleri bazında işçinizi ödüllendirmeyi bırakın.
  5. Planlama, üretim ve hizmetteki her süreci daima ve durmaksızın iyileştirin.
  6. Eğitimi kurumsallaştırın.
  7. Liderliği öğretin ve kurumsallaştırın.
  8. Korkuyu ortadan kaldırın, güven yaratın, uygun bir yenilik ortamı yaratın.
  9. Şirketin amaçları ve hedefleri doğrultusunda takımlar, gruplar, personel ve yönetim kademelerinin çabalarını optimize edin, aradaki engelleri yıkın.
  10. Çalışanları zorlamaktan onlara sloganlar ve nümerik hedefler vermekten kaçının,
  11. Üretim için sayısal hedefleri ortadan kaldırın, onun yerine gelişme metodlarını öğrenin ve kurumsallaştırın. Hedeflerle yönetimden çok sürecin yeterliliğini ve nasıl geliştirilebileceğini öğrenmeye çalışın.
  12. İnsanları işçilik gururundan yoksun bırakan engelleri kaldırın.
  13. Herkesi eğitim ve kendini geliştirme konularında teşvik edin.
  14. Değişimi başarmak için, şirketteki herkesi harekete geçirin.

Yayınlanan Kitapları

  • Deming, W. Edwards. The New Economics for Industry, Government, and Education, 1993.
  • Deming, W. Edwards. Out of the Crisis, 1986.
  • Deming, W. Edwards. Quality, Productivity, and Competitive Position, 1982.
  • Deming, W. Edwards. Some Theory of Sampling, 1950, 1984.
  • Deming, W. Edwards. Statistical Adjustment of Data, 1938, 1984.
  • Deming, W. Edwards. Sample Design in Business Research (Applied Statistics), 1960, 1990.
  • Deming, W. Edwards. On Errors in Surveys (Reprint Series in Social Sciences), 1993.

Leave A Comment

Last Updated: Kasım 13th, 2022 / Categories: EM'ye Değer Katanlar, Kalite / Tags: , / Views: 4480 / 4 min read / 802 words / 0 Comments on William Edwards Deming (1900-1993) /

En Son Yazılarımız İçin Abone Olun

En son yazılarımızı sizinle paylaşmaktan mutluluk duyacağız.

KVKK Politikamıza ulaşmak için lütfen tıklayınız.